به گزارش مشرق، ايسنا به نقل از روزنامه گاردين نوشت: باراك اوباما، رئيس جمهوري آمريكا روز يكشنبه طي نشست ناتو در شهر شيكاگو از حامد كرزاي، رئيس جمهوري افغانستان خواست تا با فوريت بيشتري در مذاكرات محرمانه با طالبان به منظور يك توافق سياسي مشاركت داشته باشد.
اوباما همچنين از كرزاي خواست، اصلاحات انتخاباتي را اجرا كند تا در انتخابات رياست جمهوري سال 2014 از فسادي كه در انتخابات رياست جمهوري سال 2009 بروز پيدا كرد، جلوگيري كند.
اين دو مقام در آغاز نشست دو روزه ناتو در شيكاگو كه با هدف ايجا طرحهايي براي خروج 130 هزار سرباز خارجي تا پايان سال 2014 از افغانستان برگزار ميشود با يكديگر مذاكره كردند.
كرزاي پس از ملاقات با اوباما بر حمايت خود از چارچوب زماني كه طي آن ارتش افغانستان تا اواسط سال آينده ميلادي رهبري جنگ را به دست خواهد گرفت، تاكيد كرد.
كرزاي افزود كه وي به دنبال پايان جنگ افغانستان بوده و همچنين روزي كه افغانستان ديگر بار مسئوليتي براي جهان نباشد.
اوباما اظهار داشت: نشست ناتو به منظور طراحي دورنمايي پس از سال 2014 برگزار ميشود كه طي آن ما به نقش جنگي خود در افغانستان پايان داديم و جنگ افغانستان آنگونه كه ما دريافتهايم به پايان رسيده است اما تعهد ما به دوستي و همراهي با افغانستان ادامه پيدا كند.
وي افزود: هر دو ما پذيرفتهايم كه كار زيادي براي انجام دادن داريم. در افغانستان همچنان انسانها كشته ميشوند و روزهاي سختي پيش رو ما قرار خواهد داشت. اما ما مطمئن هستيم كه در مسير درستي قرار داريم.
در عين حال نارضايتي مردم آمريكا و ديگر كشورهاي ناتو نسبت به جنگ افغانستان افزايش پيدا كرده است.
تقريبا همه نيروهاي بينالمللي قرار است پس از كمك به تامين امنيت انتخابات رياست جمهوري در سال 2014 تا پايان اين سال براساس برنامهريزي از افغانستان خارج شوند.
حامد كرزاي اعلام كرده در اين انتخابات ديگر كانديد نخواهد شد.
دولت باراك اوباما همچنين اميدوار بود نشست ناتو در شيكاگو فرصتي براي اعلام خبر بزرگ توافق سياسي با طالبان باشد اما اين اميدها با خارج شدن طالبان از مذاكرات صلح در ماه مارس كمرنگ شد.
اوباما روز شنبه پس از 24 ساعت مذاكره با رهبران گروه هشت در كمپ ديويد به شيكاگو سفر كرد.
اوباما همچنين در كنار تحت فشار قراردادن كرزاي براي توافق سياسي ميبايست تلاش كند تا نيروهاي ائتلاف را نسبت به خروج از افغانستان هماهنگ كند.
برخي از كشورها از جمله فرانسه هم اكنون خود را آماده ترك زودهنگام از افغانستان كردهاند.
آندرس فوگ راسموسن، دبيركل ناتو روز يكشنبه وعده داد كه تصميم فرانسه براي خروج زود هنگام از افغانستان باعث ايجاد شتاب ناگهاني در اين زمينه توسط كشورهاي ديگر نخواهد شد.
راسموسن اظهار داشت: هيچ عجلهاي براي خروج از افغانستان وجود ندارد. هدف ما راهبرد ما و چارچوب زماني ما بدون تغيير باقي خواهد ماند.
راسموسن پيش بيني كرد توافقي حاصل شود كه طي آن فرانسه نقش سربازان خود را از شركت در درگيريها به نقش حمايت از ماموريت بينالمللي تغيير دهد.
قرار است پس از خروج نيروهاي خارجي در سال 2014 تعداد محدودي از نيروهاي ناتو در افغانستان باقي بمانند تا به كمك و آموزش نيروهاي امنيتي افغان بپردازند. هنوز رقمي در خصوص تعداد اين نيروها اعلام نشده اما فرماندهان آمريكايي در كابل صحبت از حدود 15 تا 20 هزار نيرو براي پس از سال 2014 كردهاند.
همچنين انتظار ميرود در نشست ناتو در شيكاگو چگونگي مشاركت كشورهاي اين ائتلاف در خصوص تامين بودجه 1 / 4 ميليارد دلاري به منظور تامين مالي اين نيروي باقي مانده به مدت 10 سال اعلام شود.
در ميان مشاركتهاي كشورهاي ناتو انگليس وعده تامين 110 ميليون دلار، آلمان وعده 200 ميليون دلار و همچنين استراليا وعده 100 ميليون دلار در سال را دادهاند.
آمريكا قرار است بخش عمده اين هزينهها را متقبل شود و هزينهاي بين 50 تا 75 درصد برعهده آن باشد.
باراك اوباما، همچنين برنامه ريزي كرده تا در حاشيه نشست ناتو با آصف علي زرداري، رئيس جمهوري پاكستان مذاكره كند. دو كشور هم اكنون در حال مذاكره در خصوص گشايش مسيرهاي انتقال تداركات ناتو در خاك پاكستان هستند.
بن رودس، سخنگوي امنيت ملي كاخ سفيد در سفر به شيكاگو پيش بيني كرد كه به زودي مساله انسداد مرزهاي پاكستان به روي نيروهاي ائتلاف به زودي حل و فصل شود.
وي عنوان داشت: ما اعتقاد داريم كه مساله مسيرهاي انتقال تداركات ناتو در پاكستان حل خواهد شد. اقدامات و اظهارات مثبتي از سوي پاكستانيها وجود داشته و ما در حال حاضر به مذاكرات خود با آنها براي بازگشايي مسيرهاي انتقال تداركات ادامه ميدهيم. ما انتظار داريم كه اين مذاكرات نياز به مقداري زمان داشته باشد بنابراين هنوز ميبايست در اين مذاكرات تلاش بيشتري انجام شود.
باراك اوباما در نشست ناتو در شيكاگو از همتاي افغان خود خواست تا اصلاحات انتخاباتي را اجرا كرده، رشته فساد را قطع كند و طالبان را به منظور توافق تحت فشار قرار دهد.